Actualitat

La pensió de 500 euros que molts desconeixen i ja pots sol·licitar

Comparteix

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Des de fa anys, socialment, exercir de mestressa de casa es considera una feina. I amb els anys, també els governs han fixat que, encara que mai no s’hagi treballat per compte d’altri o pròpia i, per tant, s’hagi cotitzat, les mestresses de casa tenen dret a una prestació de jubilació. Malgrat que ha estat un reconeixement tardà, la tasca de les mestresses de casa amb la cura de la família, amb nens i ancians, i el manteniment de l’habitatge dona dret a rebre una retribució econòmica directa quan arriben a l’edat de la jubilació, els 65 anys.

A través de la Seguretat Social, Espanya assegura a tots els ciutadans majors de 65 anys una prestació econòmica, des de 7.250,60 euros anuals de quantia íntegra. També, garanteix l’assistència mèdica, farmacèutica, així com l’accés a serveis socials complementaris.

En el cas de les mestresses de casa, tenen dret a una prestació contributiva per jubilació si han treballat al llarg de la seva vida laboral i han cotitzat en algun dels règims de la Seguretat Social un mínim de 15 anys. És a dir, si ha compatibilitzat les seves tasques a la llar amb una feina remunerada o per compte propi de forma continuada o alternada.

Però aquelles que sempre han estat a casa també tenen un reconeixement. Si mai no han cotitzat a la Seguretat Social o bé no han assolit aquest mínim de 15 anys, poden recórrer a una pensió no contributiva. Actualment, segons es va fixar en els pressupostos generals de l’Estat per a 2024, l’import anual d’aquesta pensió no contributiva va quedar establert en 7.250,60 euros anuals, que s’abonen en 12 pagues mensuals i dues pagues extres (el juny i el novembre). Això equival a una pensió mensual de 517,90 euros.

No obstant això, els qui vulguin accedir a aquesta prestació han de complir una sèrie de requisits perquè l’Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) els atorgui la prestació. En primer lloc, és necessari que el sol·licitant resideixi a Espanya i ho hagi fet durant almenys 10 anys, en el període comprès entre els 16 anys i la data en què se sol·licita la pensió. D’aquests 10 anys, almenys dos han de ser consecutius i immediatament anteriors a la sol·licitud.

També es té en compte que el sol·licitant quan viu sol no rebi altres ingressos -per exemple, que percebi pensions no contributives assistencials o per invalidesa- o que, en el supòsit que sí que els tingui, aquests no superin els 7.250,60 euros el 2024.

 

Per a més informació sobre els límits segons la unitat familiar i el parentiu entra en el següent enllaç: https://www.elnacional.cat/oneconomia/ca/economia/pensio-500-euros-desconeixen-sollicitar_1266462_102.html