Actualitat

Què succeeix quan mor el beneficiari d’una pensió per incapacitat permanent?

Comparteix

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

La pensió d’incapacitat permanent és una prestació econòmica que tracta de cobrir la pèrdua d’ingressos que pateix un treballador quan per malaltia o accident veu reduïda o anul·lada la seva capacitat laboral. Les pensions d’incapacitat permanent passen a denominar-se pensions de jubilació, quan els seus beneficiaris compleixen 65 anys. Però què passa si el beneficiari mor abans d’arribar a aquesta edat? Simplement, la pensió s’extingeix. No obstant això, els familiars directes tenen dret a rebre altres prestacions derivades de la mort.

Les pensions d’incapacitat permanent poden ser de diversos graus, segons estableix el règim de la Seguretat Social. Aquestes són les persones incloses en qualsevol règim de la Seguretat Social que reuneixin els requisits exigits per a cada grau d’incapacitat:

  • Parcial per a la professió habitual: Ocasiona al treballador una disminució no inferior al 33% en el rendiment per a l’esmentada professió.
  • Total per a la professió habitual: Inhabilita el treballador per a la seva professió habitual, però pot dedicar-se a una altra de diferent.
  • Absoluta per a qualsevol feina: Inhabilita el treballador per a tota professió o ofici.
  • Gran invalidesa: Quan el treballador incapacitat permanent necessita l’assistència d’una altra persona per als actes més essencials de la vida.

Quan la incapacitat és permanent total, el beneficiari té dret a una indemnització equivalent a 40 mensualitats de la base reguladora. En cas d’incapacitat permanent absoluta, correspon una pensió vitalícia del 100 per cent de la base reguladora. Si ens trobem davant d’una gran invalidesa, al treballador li correspon la pensió vitalícia incrementada amb un complement, per remunerar la persona encarregada d’atendre l’afectat.

Depenent del grau d’incapacitat, s’exigeixen uns requisits generals i de cotització. Si la incapacitat deriva d’accident, sigui o no de treball o de malaltia professional, no s’exigeixen cotitzacions prèvies. Es tracta de la incapacitat permanent parcial o total, la permanent absoluta o la de gran invalidesa. En cada cas, la Seguretat Social estableix uns requisits.

Vistes les característiques de la pensió d’incapacitat permanent, vegin-se que drets tenen els descendents en cas de mort del beneficiari. Els familiars directes, com a cònjuge, fills o altres dependents, poden tenir dret a diverses prestacions després de la mort del pensionista d’incapacitat permanent.

 

Per saber qui pot percebre una ajuda social entra aquí.