A partir d’aquest mes de gener, els estalviadors en plans de pensions podran rescatar lliurement els diners aportats i els interessos i plusvàlues generades que tinguin 10 anys d’antiguitat, és a dir, que es van fer el 2015. Això suposa una finestra de liquiditat per als estalviadors sense complir el requisit de tenir compliments els 65 anys. El pla de pensions és un producte il·líquid fins a la jubilació que només mantenia les excepcions de malaltia greu, atur prolongat, invalidesa i, fins i tot, per saldar el pagament d’una hipoteca en cas d’una amenaça de desnonament. Fins i tot, aquest any amb motiu de la tragèdia de la gota freda a València, també s’ha permès la retirada de diners als afectats per la tragèdia.
Són 7,5 milions de partícips els que han de decidir si treuen els diners estalviats i el generat aquell any. Una decisió personal que pot ser una clatellada per a uns plans de pensions minvants a causa de la limitació de les aportacions i de la desgravació fiscal que ara se situen en els 1.500 euros anuals. Any rere any, les sortides de diners pel pagament de prestacions han anat superant a les entrades de nous diners i en els dos últims anys el saldo a favor de les retirades és de 2.900 milions d’euros.
A tancament del novembre passat, el patrimoni dels plans de pensions del sistema individual assoleix els 92.293 milions d’euros. Ángel Martínez-Aldama, president de la patronal Inverco (Associació d’Institucions d’Inversió Col·lectiva) ofereix les seves tres raons perquè els partícips no retirin els diners invertits el 2015. “Si retires els diners estàs avançant una quantitat que et pot fer falta el dia de demà quan arribi la jubilació i a més perds parcialment els interessos compostos que aquests diners continuaran generant”, explica. Un altre dels motius que apunta Martínez-Aldama és que ja existeixen suposats per treure diners si realment es necessita, i, finalment, apunta que “estàs anticipant el pagament d’impostos en un moment en què generes més diners. Per tant, acabaràs pagant el marginal en l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) sobre aquests fons que serà molt més elevat que tan bon punt ja el partícip no estigui treballant”, conclou.
El president d’Inverco es refereix que aquesta mesura de liquiditat per als plans de pensions va en contra del recent informe de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmics) que és contrari al rescat anticipat de les participacions en plans de pensions. També ressalta que aquest organisme s’ha mostrat contrari als límit d’aportacions de només 1.500 euros per considerar-los molt baixos per a l’objectiu d’estalviar per a la jubilació. “La quantitat de 1.500 euros ens sembla ridícula”, explica.
Antonio Aspas, soci cofundador i conseller de la gestora Buy & Hold, indica que “no esperem cap impacte significatiu per l’entrada en vigor d’aquesta nova norma, la posada en marxa de la qual ja estava prevista, a més, des de fa temps. No ho esperem ni en el conjunt del sector ni, menys encara, en el nostre pla de pensions B&H Jubilació”. Aquesta opinió es fonamenta que, normalment, “l’inversor que dedica part dels seus estalvis a un pla de pensions ho fa a llarg termini i amb vistes cap al moment de la seva jubilació, no amb altres horitzons temporals, ja que per a això l’experiència al mercat ens diu que sol preferir la inversió en fons”, explica.
Si vols saber les alternatives amb més rendibilitat entra en el següent enllaç: https://www.elnacional.cat/oneconomia/ca/mercats/arriba-rescat-lliure-plans-pensions-hauries-fer_1334605_102.html