Actualitat

Els ciberatacs obliguen a les entitats públiques a extremar les precaucions

Comparteix

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

L’any passat una vintena de municipis van patir ciberatacs, entre ells, Cambrils, Guixers, Lliçà de Vall, l’Escala i Sant Just Desvern. Durant 2019 Lloret i Vilafranca del Penedès també van ser blanc dels atacs dels ciberdelinqüents i 2021 ha començat amb el ciberatac a Arenys de Mar. Els ciberatacs als consistoris obliga els municipis a revisar i actualitzar la seva política de ciberseguretat.

Els ciberdelinqüents s’internen en els servidors del consistori, inutilitzen l’accés a les dades dels ciutadans i impossibiliten la realització de qualsevol mena de tràmit. Segresten el sistema amb l’objectiu de sol·licitar un rescat per aixecar el bloqueig. Tot per obtenir diners. En alguns casos, a més de cobrar per facilitar la clau de desencriptació, els atacants amenacen en divulgar o vendre totes les dades privades, que abans d’encriptar han copiat. Doble problema per a la institució que ha estat víctima de l’assalt informàtic. A més, el pagament s’exigeix en moneda digital per impedir que se’ls pugui seguir el rastre.

Per saber les mesures preventives recomanades consulta la següent pàgina web del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya:
https://www.aoc.cat/blog/2021/ciberatacs-ens-publics/