Actualitat

Els EUA empenyen al canvi

Comparteix

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Joe Biden és el motor del canvi fiscal a la Unió Europea (UE). L’aposta del president dels EUA per apujar impostos a les multinacionals i grans tecnològiques, com ara Google, Facebook o Amazon, ha reactivat els plans de Brussel·les per harmonitzar els sistemes fiscals dels 27 estats membres.

Els impostos són un bé molt preuat per als governs europeus i històricament les capitals no han volgut que Brussel·les s’hi fiqui. Cal un acord unànime entre els 27 per fer cap canvi en un sentit integrador que posi fi als paradisos fiscals interns a la UE i l’evasió de les grans corporacions.

Biden es perfila com el revulsiu definitiu. La seva proposta inicial d’un impost de societats global del 21% va sacsejar les negociacions sobre una reforma fiscal mundial a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) i, de retruc, les consciències dels europeus. Amb règims fiscals molt atractius per a les empreses, Luxemburg, Irlanda i els Països Baixos sempre han posat pals a les rodes als intents d’aquest tipus, però, en un primer moment, la resta de països europeus tampoc es van mostrar molt entusiasmats amb l’anunci dels EUA. Ara que Biden ha rebaixat la xifra al 15%, Brussel·les veu més possibilitats d’entesa.

 

Article complet a https://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1974372-els-eua-empenyen-al-canvi.html