Actualitat

Hisenda posarà atenció en els autònoms i en els petits negocis

Comparteix

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Hisenda ha publicat aquest dilluns el seu pla de control tributari pel 2022 que marca les directrius que seguirà aquest any l’Agència Tributària

Hisenda ha publicat aquest dilluns el pla de control tributari pel 2022, on inclou les directrius principals que seguirà l’Agència Tributària per perseguir les irregularitats fiscals i millorar el compliment de les obligacions tributàries per aquest any. En aquest exercici, com l’anterior, serà protagonista la intel·ligència artificial que utilitzarà la inspecció per anticipar-se als possibles incompliments i per millorar l’assistència al contribuent en la presentació dels principals impostos, com l’IRPF i l’IVA.

Aquest any sembla que el pla incideix especialment en la vigilància dels autònoms i les petites empreses. Segons la Resolució del 26 de gener de 2022, per la que s’aproven les directrius generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2022, la inspecció retornarà a l’emissió de les “cartes d’avis” en els negocis que, al llarg del temps, presenten indicis de “potencial d’incompliment”, com per exemple, per declarar ingressos que estan molt per sota de la facturació mitjana del sector.

També es retornarà amb la mateixa o major intensitat que abans de la crisi, les tradicionals visites in situ d’hisenda, prestant especial atenció als “nius de societats”, que moltes vegades poden ocultar parts de defraudació de l’IVA i altres efectes de pantalla per evitar la recaptació fiscal. Precisament aquest impost serà un dels objectius de control més importants de l’Agència Tributària per aquest any i que més podria afectar el col·lectiu, ja que “s’ampliarà el col·lectiu d’anàlisi de possibles contribuents no declarants de l’IVA”.

A més a més, Hisenda farà una millora de l’assistència al contribuent a través de la intel·ligència artificial. Així que “es consolidarà el ‘machine learning’ (aprenentatge automatitzat) en renda web per reduir els errors previsibles dels contribuents en la declaració, incrementant el nombre de caselles amb missatges informatius” i també s’incrementarà “la informació obtinguda en les dades fiscals i en l’esborrany d’IVA (‘PRE303’)”.

Per llegir el detall de les línies del pla de control tributari pel 2022, accedeix a continuació.