Actualitat

L’import límit d’Hisenda que no has de superar en les transferències entre familiars

Comparteix

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Les transferències entre familiars són molt comunes. És habitual que hi hagi diferències de sou i de situació entre membres familiars o bé regals i ajuts per situacions concretes. Aquestes transferències són transmissions gratuïtes de béns o drets, però compte, perquè l’Agència Tributària (AEAT) posa un topall a les transferències sense declarar a partir del qual, si no es fa, hi ha perill de rebre una multa.

L’objectiu és la lluita contra el frau, l’evasió d’impostos i el blanqueig de capitals, conceptes que no són aliens, precisament, a les relacions familiars.

La quantitat a partir de la qual s’ha de declarar la transferència amb un model oficial és de 10.000 euros. Així ho recull la llei 10/2020, del 28 d’abril, tot i que des dels 6.000 euros ja salten les alarmes de l’AEAT, que pot investigar la transferència si veu sospites de finançament il·lícit, blanqueig o altres menes de fraus.

El model que evita que siguis multat en cas que facis una transferència per aquestes quantitats és el 651, que recull les dades de l’operació i ha de ser presentat a l’Agència Tributària en un termini màxim de 30 dies hàbils.

Les multes, si no es fa aquest model, poden oscil·lar entre els 600 i els 150.000 euros, en funció de la quantitat no declarada i d’altres factors. Les sancions varien entre diferents menes d’infracció.

Aquestes alarmes no només es donen quan hi ha una transferència, sinó també amb dipòsits o retirades de diners superiors a 3.000 euros, que el banc ha de notificar a Hisenda, o quan es mouen bitllets de 500 euros, així com en cobraments de xecs, lletres de canvi o pagarés. En transaccions que superen els 1.000 euros, s’ha d’identificar tant el que la fa com el que la rep.