Actualitat

L’impost que molts autònoms hauran de pagar a partir del 2024

Comparteix

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

El sistema de pagament per trams, afecta l’obligació de declarar l’IRPF amb independència de la facturació final

Des del Ministeri d’Hisenda, ja s’han previst canvis substancials pel pròxim 2024 on, amb independència del que facturis, hauràs de declarar-ho tot i també afectarà els que tinguin ingressos més baixos, fins i tot, per sota dels 1.000 euros bruts mensuals. A grans trets, pel 2024 s’ha de revisar el canvi en el sistema per trams i l’aplicació de l’IRPF.

 

Sistema per trams

Des de l’1 de gener del 2023 el sistema de cotització es basa en el rendiment net dels negocis. En altres paraules, cotitzaràs segons els ingressos reals de la teva empresa. Això significa que les empreses i els autònoms tenen l’obligació de presentar una previsió d’ingressos anuals. El mateix passa amb els nous treballadors per compte propi que es donin d’alta al RETA. Aquest sistema ja està en vigor i consisteix en 15 trams de cotització i quotes que van des dels 230 a 500 euros durant el 2023. Aquesta quota anirà disminuint lleument als trams amb uns beneficis més baixos, mentre que, als més alts, anirà augmentant de forma considerable cada any. La reforma es fa per ser més equitatius, però resulta que els impostos pugen, depèn de qui ho miri. Així, els trams amb uns ingressos baixos paguen menys quota a la Seguretat Social que els trams més alts. Per exemple, els autònoms amb un rendiment net inferior a 670 euros paguen 230 euros, mentre que aquells que superin els 6000 euros pagaran 500 euros al mes. La gran pregunta que es fan els autònoms és, a quin gruix reduït pot beneficiar pagar menys impostos si la base cotitzable no arriba ni al salari mínim interprofessional? A més, en comparació amb l’any 2022, els autònoms amb un rendiment net inferior a 1.300 euros veuen reduïdes les quotes. Tot i això, aquells que superen els 1.300 euros pagaran més a la Seguretat Social, tal com recorda l’associació Ayuda Pymes.

 

L’IRPF, per a tothom

D’altra banda, és important entendre el sistema de quotes i els seus canvis, per aplicar una altra derivada que afecta la declaració de l’IRPF a partir del pròxim 2024. Aquest sistema s’aplica de forma gradual i l’any que ve, s’afegeix un altre aspecte que afecta les obligacions davant l’Agència Tributària espanyola. A partir del 2024, totes les persones que hagin estat donades d’alta l’any anterior com a autònoms hauran de fer obligatòriament la declaració de la RENDA, és a dir, tothom haurà de presentar tots els ingressos i les despeses que van tenir l’any anterior per liquidar l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF). Com sempre, la declaració pot sortir a pagar o tornar, depenent de quants beneficis s’hagin obtingut l’any anterior.

 

Continua llegint aquesta notícia aquí.